Bağımlılıkla Mücadele Kapsamında Yargı ve İnfaz Sisteminin
Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesine Yönelik
Teknik Destek Projesi
trTürkçe
  • Anasayfa
  • Başarı Hakkında
    • BAŞARI Nedir?
    • Faydalanıcı Kurum
    • Proje Ekibi
  • Haberler
  • #HareketeGeç
  • Sözlük
  • Eğitim Portalı /Online HUB
  • İletişim
Türkçe

10 Adımda İş Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları

20/07/2022

Adalet kurumlarında çalışan personel işlerinin doğası gereği stresli durumlarla sık sık karşılaşırlar. Çalışma şartlarını değiştirmek her zaman mümkün olmasa da günlük hayat pratiklerinde bazı ufak değişiklikler yaparak iş kaynaklı stresle başa çıkmak mümkündür.

Size iyi gelecek şeylere odaklanmak kurumdaki mesainizin de daha kolay geçmesini sağlayabilir.

Sizler için 10 adımda iş stresiyle başa çıkmanın yollarını derledik.

1.İyi Beslenin

Beden sağlığı fiziksel sağlık ile doğrudan ilişkilidir. Düzenli beslenmenin insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri bilim insanları tarafından ispat edilmiştir.  Düzenli beslenerek, öğün zamanlamasına özen göstererek iş stresinin olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

2.Uykunuzu Alın

Araştırmalar, yetişkin bir bireyin günlük 7-9 saatlik uykuya ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. İnsan bedeni için en verimli uyku saatlerinin ise 23:00 ve 03:00 zaman aralığı olduğu bilinmektedir. Bu saatler arasında uyumaya, uykunuzu almış şekilde işe gitmeye özen gösterin. İyi beslenmiş ve uykusunu almış bir bireyin iş stresiyle başa çıkması kolaylaşmaktadır.

3.Hareket Edin

Fiziksel egzersiz yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirin. Beden ve zihin arasında ayrılmaz bir ilişki vardır, bedeninize iyi bakmak ruhunuza da iyi gelecektir. Özellikle çok stresli anlarda yapacağınız küçük gevşeme hareketleri stresi tetikleyen fiziksel değişimleri baskılayacaktır.

4.Kendinizi Keşfedin

Stres seviyenizin farkında olun. Herkesin optimum stres seviyesi vardır, bu seviyeye kadar ulaşan stres faydalıyken bunu aştığında kişiye zarar verir. Bu seviyeyi korumaya çalışın. Koruyamadığınızı hissettiğinizde kendinizi rahatlatacak yöntemler belirlemelisiniz. Örneğin 1 dakika boyunca gözlerinizi kapatıp derin nefes alabilir ve kendinizi sakinleştirebilirsiniz.

5.Boş Zamanlarınızı Değerlendirin

Molalarınızı mutlaka değerlendirin. Molalar sırasında sadece oda değişikliği bile olsa bir değişiklik yapın, bulunduğunuz ortamdan kısa süreliğine uzaklaşın. Ortamınızı değiştirmek size iyi gelecektir.

6.Paylaşın

İşin sizi nasıl etkilediğini güvendiğiniz iş arkadaşlarınıza anlatın, duygularınızı paylaşmaktan çekinmeyin. Paylaşmak yükünüzü azaltarak size yalnız olmadığınızı hatırlatacaktır.

7.Rahatlatıcı Teknikler Uygulayın

Gün içinde gevşeme tekniklerinden faydalanın. Nefes egzersizleri, otururken bile yapabileceğiniz basit hareketler ve sözel olarak kendinize uygulayabileceğiniz meditasyonlar stresle baş etmenize yardımcı olacaktır.

8.Limitlerinizi Belirleyin

Süper kahraman değilsiniz! Yapabileceklerinizin sınırlı olduğunun farkında olun. Süper kahraman olmadığınızı, sizin de limitlerinizin ve sınırlarınızın olabileceğini unutmayın. Bunu kendinize sık sık hatırlatın.

9.Aktivitilere Katılın

Çevrenizdeki insanlarla ilişkinizi güçlendirecek aktivitelere katılın. Zihninizi iş hayatından uzak tutacak, sizi daha iyi hissettirecek aktiviteler bulmaya çalışın. Özellikle resim yapmak, yazı yazmak, müzik aleti çalmak gibi yaratıcı aktiviteler daha önce karşılaşmadığınız bir tarafınızla karşılaşmanızı sağlayıp sizi olumlu anlamda şaşırtacaktır.

10.Sevdiklerinizle Zaman Geçirin

Ailenizle ve arkadaşlarınızla zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın, sevdiklerimizle vakit geçirmek en etkili ilaçtır.

Önceki yazı
Eğitici ve Kursiyerlere Yönelik Müfredat ve El Kitaplarının Geliştirilmesi için Çalışmalar Devam Ediyor.
Sonraki yazı
Yeni Mesleki Eğitim Materyalleri için Çalışmalar Tamamlandı.

Son Haberler

  • BAŞARI Olarak Bugüne Kadar Neler Yaptık?
  • Uyuşturucu Suçlusu Risk Değerlendirme Sistemi ile İzleme ve Denetim Sisteminin Uygulanması ve Nihai Hale Getirilmesine Yönelik Eğitim Tamamlandı!
  • Hâkim ve Savcılara Yönelik Uyuşturucu Bağımlılığı ve Uyuşturucu Suçları Kademeli Eğitiminin İkincisi Tamamlandı.
  • Hâkim ve Savcılara Yönelik Uyuşturucu Bağımlılığı ve Uyuşturucu Suçları Kademeli Eğitimi Tamamlandı.
  • BAŞARI Uzmanı Bağımsızlık Köyünü Ziyaret Etti.

Proje Hakkında

Başarı Nedir?

Faydalanıcı Kurum

Proje Ekibi

Sosyal Medya

Instagram
Twitter
Facebook

İletişim

iletisim@basariprojesi.org
0312 447 91 4043
Yıldızevler Mahallesi, Rabindranath Tagore Caddesi,. No: 10/4. Yunus Ensari İş Merkezi. Çankaya/ Ankara

Başarı Projesi.org © Bağımlılıkla Mücadele Kapsamında Yargı ve İnfaz Sisteminin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesine Yönelik Teknik Destek Projesi

“Bu websitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla WEglobal Danışmanlık A.Ş sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.”