BAŞARI HAKKINDA

Son yıllarda uyuşturucu suçlarından artışın yanı sıra cezaevlerinde bu suçlardan hüküm giymiş tutukluların sayısındaki artış, uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede yargı ve infaz sistemine ağır bir yük getirmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Ceza İnfaz Kurumlarında İnfaz Hizmetlerinin İyileştirilmesi için Teknik Destek” (DEPAR) projesi kapsamında 20,861 hükümlü arasında yapılan güncel bir değerlendirme sonucunda bu hükümlülerin %41,1’inin uyuşturucu kullandığının saptanması da bu alanda yargı ve infaz sisteminin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik ihtiyacı ortaya koymaktadır.

Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ve tutuklu/hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması için oluşturulan kilit stratejik dokumanlar ve merkezi yapılar aracılığıyla bu alanda önemli iyileştirmeler gerçekleşmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 191. Maddesinde yapılan değişiklikler, uyuşturucu kullanıcılarının cezai soruşturmaya tabi tutulması yerine, kendilerine tedavi ve denetim tedbirlerinin uygulanmasına öncelik verildiğini göstermektedir.

Bu gelişmeler ışığında, adalet sektörü reformunun bir bütün olarak denetlenmesinden sorumlu lider kurum olan Adalet Bakanlığı ve özellikle de Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne (CTE) destek verilmesi önemlidir. CTE ve Adalet Bakanlığı’nın yanı sıra uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele alanında çalışan diğer kurumlara destek verilmesi için bu alanda öne çıkan ihtiyaçlara odaklanılması önem taşımaktadır.

Uyuşturucu ile mücadelede öne çıkan ihtiyaç ve zorluklar, sektörler arası ve kurumlar arası işbirliği ile daha koordine bir yaklaşım gerektirmektedir. Yasa ve ilgili mevzuatın tam ve etkin olarak uygulanmasında önemli sorumluluklar taşıyan hakim ve savcılar başta olmak üzere yargı sisteminin desteklenmesi mühimdir.  Uyuşturucu bağımlılığı riski taşıyan tutuklu/hükümlüler ve haklarında denetimli serbestlik tedbiri uygulanan kişilerle çalışan personelin teknik bilgi ve becerilerinin güçlendirilmesi, mevcut ihtiyaçlara yanıt veren çağdaş yaklaşımlarla hizmet sunumunun iyileştirilmesi için elzemdir. Haklarında denetimli serbestlik tedbiri uygulanan bağımlılar ve aileleri için, ayrıca ceza infaz kurumlarında uyuşturucu bağımlısı tutuklu ve hükümlüler için destekleyici bir ortamın sağlanması gereklidir. Bunun için ailelerin ve sosyal çevrenin aktif katılımının yanı sıra ceza infaz kurumlarının ve denetimli serbestlik memurlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, cezaevleri ve denetimli serbestlik koşullarında aktüeryal risk değerlendirmesini ve müdahale programlarının tasarlanması, uygulanması ve izlenmesini kolaylaştıran, yükümlünün gelişimini değerlendiren ve toplumsal entegrasyonuna yol açacak kapsamlı bir sistem kurulması zaruridir.

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği “Bağımlılıkla Mücadele Kapsamında Yargı ve İnfaz Sisteminin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesine Yönelik Teknik Destek Projesi”, kısaca BAŞARI Projesi ile belirlenen bu öncelikli ihtiyaç ve zorluklara etkili çözümler üretmek ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede çok disiplinli, kurumlar arası iş birliğini güçlendiren ve sürdürülebilir mekanizmalar önermek hedeflenmiştir. Proje, yargı ve infaz sistemindeki paydaşları bir araya getirmekte, sağlık, iş sektörü ve sivil toplum örgütlerini de bir araya getirerek kurumsal gelişim programlarının yanı sıra cezaevi personeli, denetimli serbestlik memurları ve diğer adli personel için kapasite geliştirme programları içermektedir. Bu proje ayrıca, ceza infaz kurumlarında kalan bağımlı tutuklu ve hükümlüler ile haklarında denetimli serbestlik tedbiri uygulanan kişiler ve aileleri için iyileştirilmiş risk değerlendirme ve müdahale programları ile zenginleştirilmiş destekleyici bir ortamı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu haliyle, bu alanda ülkede sahada karşılaşılan sorunların büyük çoğunluğu ele alınmıştır.

Başarı Projesi Faydalanıcı Kurumu olan T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü hakkında detaylı bilgi için tıklayın! https://cte.adalet.gov.tr/

Proje Projesi İhale Makamı olan T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi hakkında detaylı bilgi için tıklayın! https://www.cfcu.gov.tr/tr

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu hakkında detaylı bilgi için tıklayın! https://www.avrupa.info.tr/tr

Başarı Projesi Yüklenici Firması olan WEglobal Türkiye hakkında detaylı bilgi için tıklayın!
https://weglobal.org/